woensdag 9 juli 2014

Tien smockte er op los...

Hebben jullie dat ook? Van die patroontjes waar je maar geen genoeg van lijkt te krijgen? van die patroontjes die echt snel klaar zijn maar toch een leuk en origineel resultaat opleveren? Awel, ik vond er eentje en wil dit graag aan jullie verklappen...

Ik ging namelijk 2 weken geleden op smock-workshop bij Marte, ofte mevrouw Compagnie M.
Zij brengt morgen (maar stttt, ik vertel je snel een geheimpje, je vindt het nu al hier) haar nieuwste patroon uit, het Lucy patroon. En daarover ging de workshop dus: Leren smocken met je naaimachine. Op een uurtje of 3 hadden we elk een mooi jurkje in elkaar gezet onder begeleiding. Het was een fijne avond met volgend resultaat:

 

Smocken is een techniek waarbij je elastisch garen op je spoeltje doet en dan lijntjes op gelijke afstand van elkaar begint te stikken zodat je stof netjes samentrekt. In het Lucy patroon staat netjes uitgelegd hoe je smockt (want niet op elke machine gebeurd dat hetzelfde), welk soort elastisch garen er het beste is, een 'help hoe los ik dit probleem op' gedeelte en een duidelijke handleiding en een mooi uitgetekend patroon in de maatjes 1 tot 10 jaar. Daarenboven heb je de keuze tussen 3 verschillende bandjes: de standaard, de halterbandjes en de bandjes geknoopt op de schouder. Alsof dat nog niet genoeg is kan je ook nog kiezen voor een vals knopenpad toe te voegen EN je kan ook een rokje of een topje ervan maken... Veel patroon en uitleg terwijl je dus maar 1 patroon hoeft te kopen.

En wat deed ik nadat ik op workshop ging? ik smockte verder... want ja, smocken is verslavend en als je snel veel zomerkledij wilt bijmaken is dit een erg geschikte manier want het tweede jurkje en het rokje staken in elkaar op een uurtje ;-)

zo maakte ik nog een Lucy kleedje met standaard bandjes uit de weewander stof van Michael Miller (ik verbrede de bandjes wel zodat ik de kindjes er nog op kreeg)  en werkte onderaan af met een sierstiksel.

 
Vervolgens maakte ik het topje MET vals knopenpad en halterbandjes:

En tenslotte maakte ik ook nog het rokje (enfin, ik maakte er twee dezelfde aangezien mijn zus het patroon voor me verkeerd had afgedrukt en het verkeerd geschaald was... dat rokje was dus een karrevracht te groot voor mijn miss MAAR het paste mijn zus perfect :-p ) Voor het rokje moet ik nog iets zoeken wat er bovenop past... Eens zoeken naar een shirtje wat er van kleur bij past... ik vond nog wel tricot ook in dezelfde kleur fluo groen in mijn kast, misschien dat ik daarmee nog wel een topje maak :-)

en nu... allen naar Compagnie M en kopen dat patroon! Tot later! x


16 opmerkingen:

 1. Superknap! Dit ga ik zeker weten ook proberen, voordeel van smocken is dat het al-tijd past in de breedte en dat is nog zo handig bij een smalle meid :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw wauw!!!! Super mooi! Smocken staat hoog op mijn to do lijstje en door deze voorbeelden krijg ik er extra veel zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit staat al lang op mijn lijstje. Nu eindelijk een machine waarbij het geen probleem zou mogen zijn! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk! Ik deed dat nog niet met mijn machine, ik las al eens dat dat niet echt te doen is met die brother innovis 10 dus waagde ik me er nog niet aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het patroon staat hoe je dat ook kan met een brother en op de workshop waren enkele dames met een brother en die gingen ook met een jurkje naar huis :-)

   Verwijderen
 5. Je doet me er zin in krijgen. 't Is te lang geleden dat ik nog gesmockt heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij het tweede jurkje heb ik weer mijn 'deja' vue. Toen ik een meisje van een jaar of 6 (of 7 of 8 of ...) was maakte mijn moeder ooit een soortgelijk jurkje. Het stofje had een boord met een meisje dat kippen eten aan het geven was. Deze herinnering is pas de laatste jaren weer naar boven gekomen. Ik heb mijn moeder een paar weken geleden gevraagd of deze klopt ... en ja inderdaad, ik had een rood wit gesmockt kleedje met een meisje en kippetjes!
  De zomer kan bij jullie niet meer stuk en ook al niet meer voor je zus (dat is dus een hele slimme hé, die zus van jou)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi gemaakt.Ik wil het ook eens proberen om zo'n kleedje te maken als ons jongste nichtje komt slapen want mijn dochter is 17 die zal zo'n kleedje niet meer aandoen,hé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik me niet vergis staat er in de handleiding ook welke formule je moet gebruiken voor een groter kleed... Maxi dresses zijn tegenwoordig erg in dus mss is je dochter van 17 ook nog wel erg blij als je er eentje voor haar maakt :-)

   Verwijderen
 8. Amai, wat een productiviteit !!! Leuke kleertjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. vanaf nu ben je een smock-aholic waar helaas nog geen medicatie voor handen is
  maar je maakt hele mooie smock-ware!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen